Με αφορμή το πρόγραμμα «Η τσάντα στο σχολείο»

02/02/2018

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το πρόγραμμα «Η τσάντα στο σχολείο». Πρόκεται για ένα πρόγραμμα που αφορά τα Δημοτικά σχολεία της χώρας και προβλέπει οι μικροί μαθητές να αφήνουν τουλάχιστον μια Παρασκευή το μήνα την τσάντα στο σχολειό. Είναι αλήθεια πως το Υπουργείο φρόντισε και σε ένα βαθμό πέτυχε, να προωθήσει «εντέχνως» το συγκεριμένο πρόγραμμα, παρουσιάζοντας το ως κάτι πραγματικά φρέσκο, και επένδυσε στη δεδομένη ευαισθησία των γονέων, κάνοντας λόγο για μέτρο «ανάσα» απέναντι στο μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας μεταξύ γονιών και μαθητών.

Εύλογα μας δημιουργούνται ερωτήματα:

  • Πόση υποκρισία μπορεί να υπάρχει από πλευράς Υπουργείου, στην προσπάθεια του να παρουσιάσει μια δήθεν «κανονικότητα», την στιγμή που σε όλους μας είναι γνωστό ότι η υποχρηματοδότηση της παιδείας έχει αγγίξει κόκκινο?
  • Πόσο αποπροσανατολιστικό για γονείς και μαθητές μπορεί να είναι ένα τέτοιο μέτρο, την ώρα που στα σχολεία των παιδιών μας, βασικές υπηρεσίες όπως η σίτιση ή η φύλαξη, είτε απλά δεν υπάρχουν, είτε όπου υπάρχουν είναι κακής ποιότητας?
  • Πόσο ειλικρινές μπορεί να είναι το ενδιαφέρον του Υπουργείου για το «χρόνο δημιουργικής επαφής γονέα - μαθητή, τη στιγμή που από το Δημοτικό ακόμη, παιδιά ξεκινούν φροντιστήρια? Που τα σχολικά βιβλία των παιδιών μας είναι αμφίβολης παιδαγωγικής αξίας? Που το οικογενειακό εισόδημα βαίνει χρόνο το χρόνο μειούμενο, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, οδηγώντας τις οικογένειες μας στην ανασφάλεια και το άγχος για το αύριο?

Η Ένωση Γονέων καλεί τους Συλλόγους γονεών, αλλά και τους Συλλόγους διδασκόντων, με δεδομένη τη μη υποχρεωτικότητα εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου, να μην δεχτούν την υλοποίηση του προγράμματος, αντίθετα από κοινού να αναδείξουν τα ουσιαστικά προβλήματα της παιδείας σήμερα, να ανοίξουν συζήτηση για το περιεχόμενο του σύγχρονου σχολείου, μαζί να απαιτήσουμε λύσεις στα πραγματικά υπαρκτά τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Βύρωνα