Μαύρη Παρασκευή...

11/22/2018

Κατακλυζόμαστε τις τελευταίες ημέρες από διαφημιστικά μηνύματα μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων, σχετικά με την αυριανή Παρασκευή. Έρχεται για ακόμα μια χρονιά στην Ελλάδα η "Black Friday", μια ημέρα προσφορών στα πρότυπα του εξ Αμερικής προερχόμενου θεσμού.

Αξίζει να προβληματιστεί κανείς λίγο παραπάνω για το τί πραγματικά σημαίνει αυτή η "Black Friday",

τόσο σε σχέση:

με τις καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνει, την ξέρφρενη και ενίοτε κανιβαλιστική κατανάλωση. Σε καιρούς δύσκολους, γινόμαστε ως γονείς μάρτυρες μιας λανθάνουσας λογικής των ίδιων των παιδιών μας, ηλικίας 8, 12 και 15 ετών, που συζητούν για black Friday, που δεν θέλουν αύριο να πάνε στο σχολείο τους (!), αλλά να βγουν για ψώνια. Σε μια εποχή που μαύρες οικονομικά είναι οι περισσότερες μέρες των ανθρώπων της γειτονιάς μας, αλλά και η διάθεσή τους, λόγω της ανεργίας και των καθημερινών δυσκολιών, με χρέη σε τράπεζες και ταμεία, μας ζητείται να υποστηρίξουμε οικονομικά την αγορά ενός καινούργιου video game, ενός κινητού τηλεφώνου.

όσο και σε σχέση:

με τη δοκιμασία που συνιστά για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, η οποία έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουν, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές.

Θέλουμε γονείς και μαθητές σε κίνηση, στο πλαίσιο όμως διεκδίκησης μιας ζωής αξιοπρεπούς και όχι μιας καταναλωτικής μανίας που τελικά θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από κάποιους για να υποστηρίξουν πως ήρθε η ανάπτυξη. Τέτοια ανάπτυξη είναι μαύρη...σαν την Παρασκευή που έρχεται...