ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ: ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

10/26/2020

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα, ανταποκρινομένη στις αγωνίες τις ανησυχιές και προβληματισμούς γονέων Παιδικών Σταθμών, και σε συνέχεια της παρκάτω επιστολής που έφτασε στην Ένωση μας, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση την Κυριακή 1/11/2020 και ώρα 12.00 στο θεατράκι της πλατείας Κολλημένου (πρώην Τσιρακοπούλου), με σκοπό την γνωριμία μεταξύ μας και την βοήθεια από μέρους μας στην σύσταση Επιτροπής Παιδκών Σταθμών. 

Είμαστε γονείς βρεφών και νηπίων που πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Βύρωνα. Ζούμε με το καθημερινό άγχος πώς θα φροντίσουμε και θα προφυλάξουμε τα παιδιά και τους γονείς μας. Να μην αρρωστήσει παιδάκι ή εργαζόμενος και κλείσει ο σταθμός, γιατί άδειες ειδικού σκοπού δε δίνονται, γιατί τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους είναι στο κόκκινο κι από πριν, γιατί η τσέπη δεν αντέχει μπέιμπι-σίτερ. Παρότι έχουν περάσει ήδη 2 μήνες από το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και ενώ η πανδημία COVID-19 καλπάζει, είμαστε ως γονείς καθημερινοί μάρτυρες απουσίας ουσιαστικών μέτρων ΠΡΟΛΗΨΗΣ στις προσχολικές δομές του Δήμου Βύρωνα, όπως ορίζουν οι επιστημονικές κατευθύνσεις: καθημερινή θερμομέτρηση, συχνές πιστοποιημένες απολυμάνσεις, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε προσωπικό και παιδιά, επαρκές μόνιμο και σταθερό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε κάθε παιδικό σταθμό, κατάλληλους χώρους για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και ο εξαερισμός.

Σε μια εποχή που η «ατομική ευθύνη» κλίνεται σε όλες τις πτώσεις και ενώ εμείς αναλαμβάνουμε αυτή που μας αναλογεί, τελικά είναι και η μόνη, αφού οι ευθύνες της πολιτείας και του Δήμου απουσιάζουν. Ακούμε καθημερινά για δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ που δίνει η κυβέρνηση σε διαφημίσεις για την πανδημία COVID-19 και σε άλλους που λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία. Πρόκειται για λεφτά απ'τις αδειασμένες τσέπες μας, απ΄την εξοντωτική φορολογία και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε. Την ίδια ώρα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας, αφού θεωρούνται ανεπιθύμητο κόστος που "δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας"! Και οι δικές μας αντοχές "πάνε περίπατο"...

Δεν αποδεχόμαστε και δεν ανεχόμαστε οι ανάγκες μας να μπαίνουν στη ζυγαριά και πάντα να "χάνουν" στο ζύγι. Είτε εργαζόμενοι είτε άνεργοι είτε σε αναστολή, είτε ανήκουμε σε ευάλωτη ομάδα ή όχι, είτε έχουμε παππούδες στο σπίτι ή όχι, ανησυχούμε αλλά δεν εφησυχάζουμε! Μετατρέπουμε την αυτονόητη ατομική ευθύνη του καθενός σε δύναμη συλλογικής ευθύνης, διεκδικούμε να βελτιωθούν για τα παιδιά, τις οικογένειές μας και το προσωπικό οι συνθήκες που επικρατούν στους παιδικούς σταθμούς. Όπως τα παιδιά μας παίζουν μαζί γνωρίζοντας τον εαυτό τους και τους άλλους, έτσι κι εμείς από κοινού είναι ανάγκη να συναντηθούμε και να αγωνιστούμε!

Απαιτούμε άμεσα μέτρα πρόληψης σε εργαζόμενους και παιδιά!

  • Αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
  • Να εξασφαλιστούν άμεσα τα κατάλληλα θερμόμετρα για καθημερινό έλεγχο.
  • Διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ τεστ για έλεγχο Covid-19 σε παιδιά και παιδαγωγούς/βοηθητικό προσωπικό αλλά και γονείς σε χώρους με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά τεστ στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (μικρά-μεγάλα παιδιά).
  • Σύνδεση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα με τις σχολικές μονάδες, ως άμεση και αρχική παρέμβαση σε κρούσματα στους παιδικούς σταθμούς, για να μην ακριβοπληρώνουν οι οικογένειες τις ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας με νοσηλευτή σε κάθε σχολείο για τη διαχείριση κρουσμάτων.
  • Άμεσα μέτρα για την ασφαλή στέγαση όλων των βρεφών και νηπίων της πόλης: κανένας παιδικός σταθμός σε ενοικιαζόμενα κτίρια με άθλιες ή ελλιπείς υποδομές - άμεσες εργασίες συντήρησης κι αποκατάστασης, ενέργειες εξασφάλισης νέων κατάλληλων κτιρίων
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για παιδαγωγικό υλικό - να το καλύπτει ο Δήμος
  • Προσωπικό σταθερό και μόνιμο, επαρκές, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο με ευθύνη του κράτους.
  • Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν - σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την ήδη ρημαγμένη τσέπη του γονιού.

Είναι απαραίτητη η δραστηριοποίηση και συμμετοχή κάθε γονιού.

Γιατί η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού!