Η τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη σχολική βία

02/26/2020

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ως Ένωση Γονέων, κι αφού απερίφραστα καταδικάσαμε το γεγονός, κάναμε σαφές πως εκτίμηση μας είναι πως τέτοια περιστατικά δεν θα πρέπει να εξετάζονται ως φαινόμενο ενδοσχολικό, αλλά ως βαθιά κοινωνικό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά καθώς το σχολείο αποτελεί ένα οργανωμένο κοινωνικό σύνολο, έναν κοινωνικό θεσμό, ο οποίος ως φορέας κοινωνικοποίησης δεν μπορεί παρά να αντανακλά τις αξίες και τις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας.

Πριν απ' όλα θεωρούμε σημαντικό, και στο βαθμό μάλιστα που το bullying ως όρος έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα των γονέων τα τελευταία χρόνια, να πούμε πως θέλει μια προσοχή κι από εμάς τους γονείς, σχετικά με το πως διαχειριζόμαστε μια κατάσταση στο σχολείο των παιδιών μας. Είναι προφανώς διαφορετικό πράγμα ένα αποτρόπαιο περιστατικό όπως αυτό επ' αφορμής του οποίου είμαστε σήμερα εδώ να συζητήσουμε και είναι άλλο πράγμα οι «συγκρούσεις» μεταξύ παιδιών στα πλαίσια μια υγιούς κοινωνικοποίησης. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, στην προσπάθεια να κοινωνικοποιηθούν, να βρουν το ρόλο τους στην ομάδα, έρχονται σε κόντρες και διαμάχες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιστατικών λύνεται από τους ίδιους τους εμπλεκομένους με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών. Κάνουμε αυτήν την επισήμανση, καθώς στεκόμαστε με προβληματισμό μπροστά στο ενδεχόμενο να επιχειρηθεί στο μέλλον ο αυθορμητισμός των νέων να μπει σε καλούπια. Κι έχει σημασία να μην ταυτίζονται κάτω από έναν τίτλο-ομπρέλα διαφορετικά πράγματα, συμπεριφορές που έχουν διαφορετικά κίνητρα και αποτελέσματα.

Η κοινωνία μας είναι σήμερα μια κοινωνία, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «επιβάλλουν» λανθασμένα πρότυπα στα παιδιά μας, όπου η επιθετικότητα και η ανταγωνιστικότητα προβάλλονται ακόμη κι από τα video games, μια κοινωνία που βιώνει η ίδια ποικιλόμορφη βία (οικονομική, εργασιακή κλπ). Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης, μεγάλωσαν συνολικά τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Μεγάλωσαν τα άγχη, τα οικονομικά βάρη και η ανασφάλεια και αυτό είχε και έχει αντανάκλαση και στα παιδιά.

Το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα με τη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, βάζοντας τους μαθητές να κυνηγούν τις επιδόσεις και τους βαθμούς, καλλιεργεί εκείνο το έδαφος στο οποίο αναπαράγονται αξίες όπως ο ατομισμός και η ανταγωνιστικότητα. Η μετατροπή της μόρφωσης και της υγιούς κοινωνικοποίησης σε "δεξιότητες" για να "γίνεις πιο ανταγωνιστικός" στην αγορά εργασίας, σμπαραλιάζει κυριολεκτικά την προσωπικότητα του νέου ανθρώπου. Πρόσφατα μόλις, ακούσαμε για συνυπολογισμό της βαθμολογίας όλων των τάξεων του Λυκείου στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόσφατα μόλις νομοθετήθηκε η εξίσωση του Πανεπιστημίου με το κολλέγιο.

Ας αναλογιστούμε, αν υπό αυτές τις συνθήκες, οι μαθητές οδηγούνται από πολύ νωρίς στο άγχος και την ανασφάλεια, νιώθουν πως οι ανάγκες τους μπαίνουν στο περιθώριο. Ας προβληματιστούμε αν σε ένα τέτοιο έδαφος κάποιοι λίγοι ευτυχώς νέοι, θα οδηγηθούν σε αποκλίνουσες και παραβατικές συμπεριφορές, νομίζοντας πως τα βάζουν με το σύστημα, αναπαράγοντας το όμως στην πραγματικότητα.

Ως Ένωση Γονέων, ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με τους Συλλόγους μέλη μας, να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση ημερίδων με θέματα τον εκφοβισμό, τη σχολική βία, το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων του Βύρωνα, όλους τους γονείς, μαζί να διεκδικήσουμε ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την πρωτογενή πρόληψη. Στελέχωση των σχολείων με όλες εκείνες τις ειδικότητες που θα εξασφαλίσουν την δυνατόν αρμονικότερη κοινωνικοποίηση των παιδιών μας μέσα στο σχολικό περιβάλλον (κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες, ψυχολόγοι). Καλούμε τη δημοτική αρχή να ενισχύσει τις δομές εκείνες (πολιτιστικές, αθλητικές) θα μπορούσαν να προσφέρουν διέξοδο στους νέους της περιοχής μας, χωρίς οι οικογένειες να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Καλούμε τη δημοτική αρχή να εξετάσει σχετικό αίτημα των γονέων του Βύρωνα για τη δημιουργία και λειτουργία «στέγης εφήβων» στην περιοχή μας.

Στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές που διεκδικούν το σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το σχολείο που το περιεχόμενο του θα έχει στο επίκεντρο την πραγματική μόρφωση των παιδιών μας κι όχι την εξειδίκευση και την κατάρτιση που η σύγχρονη κοινωνία προτάσσει. Το σχολείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη καλύτερων ανθρώπων στη βάση των αρχών της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης.