Εν όψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου για το 4ο Δημοτικό Σχολείο

07/18/2018

Σήμερα το απόγευμα στις 17:00, το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα καλείται, σε τακτική συνεδρίαση του, να πάρει απόφαση σχετικά με το μέλλον του 4ου Δημοτικού σχολείου (Χαραλαμπόπουλου). Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Στη διαβούλευση αυτή παρουσιάστηκαν και σε ένα βαθμό αναλύθηκαν οι δύο επικρατούσες εναλλακτικές προτάσεις. Ουσιαστικά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της κατεδάφισης του υπάρχοντος κτηρίου και ανέγερσης νέου σχολείου από τη μία, ή την αναπαλαίωση με μερική ή ολική διατήρηση της υπάρχουσας κατασκευής.

Η θέση Γονέων και Εκπαιδευτικών, όχι μόνο τους τελευταίους μήνες, οπότε το θέμα αναδείχτηκε σε μείζον λόγω των παρεμβάσεων της Πολεοδομίας, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε συνεπής. Νέο, σύγχρονο και ασφαλές σχολείο, όπως οι ανάγκες της εποχής επιτάσσουν. Η στάση μας αυτή ούτε στιγμή δεν άλλαξε. Ζητήματα χωροταξίας, προσανατολισμού του σχολικού κτηρίου, αλλά κυρίως ζητήματα εναρμόνισης με τις σύγχρονες επιστημονικές και παιδαγωγικές αντιλήψεις όπου με σαφήνεια περιγράφεται πως είναι ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο και πως αυτό ευεργετικά επιδρά στην εκπαιδευτική διαδικασία, μας έχουν αμετάκλητα πείσει για την ανάγκη ανέργερσης νέου σχολείου. Αυτό το σχολείο ονειρευτήκαμε και για αυτό το σχολείο παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, σήμερα για τα παιδιά του 4ου Δημοτικού σχολείου, αύριο για τα παιδιά όλου του Βύρωνα. Επιπροσθέτως, η πρακτική έχει αποδείξει πως μελέτες και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί σχετικοί με την προσπάθεια διατήρησης του κτηρίου, έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως κοστοβόροι χρονικά, δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω διατάραξη του οικογενειακού προγραμματισμού των γονέων του σχολείου πέρα των δύο ετών. Μία διατάραξη του οικογενειακού προγραμματισμού που οι γονείς όχι μόνο υπέμειναν αλλά και σε εθελοντική βάση ενίσχυσαν την προσωρινή λύση που δόθηκε με στόχο την ασφαλή μεταφορά των παιδιών, ώστε να δοθεί χρόνος για μια πιο ριζική και αποτελεσματική λύση.

Σεβόμαστε κάθε άλλη φωνή, έστω και αν ενίοτε ευλόγως αναρωτιόμαστε γιατί οι φωνές που μιλούν για διατήρηση του κτηρίου δεν επέδειξαν το ίδιο σθένος όλα τον προηγούμενο καιρό, όταν το σχολείο χρόνο με το χρόνο καθίστατο ακατάλληλο υπό το βάρος της σφορδρής υποχρηματοδότησης απο την Πολιτεία και της ελλιπέστατης συντήρησης του, παρά εμφανίζονται όποτε ξεκινά η συζήτηση για νέο σχολείο. Σεβόμαστε πάνω από όλα τους πρόσφυγες και τους συλλόγους τους, όντας εμείς οι ίδιοι εγγόνια και δισέγγονα προσφύγων, των ανθρώπων που σήκωσαν τότε αύτο το σχολείο. Σε ένα ιστορικό πλαίσιο τέτοιο, της εποχής εκείνης που μεγάλος αριθμός παιδιών δεν είχε πρόσβαση καν στο σχολείο, η ανέγερση ενός σχολείου ήταν από μόνη της κίνηση ριζοσπαστική. Στο σημερινό πλαίσιο, ένα σύγχρονο νέο σχολείο είναι στόχος ρεαλιστικός και αντικειμενική ανάγκη της κοινωνίας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ίδιοι άνθρωποι, οι πρόγονοι μας, άνθρωποι καινοτόμοι και ως επί το πλείστον προοδευτικοί, θα ήταν και σήμερα μαζί μας.

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα καλεί τους γονείς να δώσουν το παρών σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας. Η παρουσία όλων μας είναι σημαντική και αυτό απεδείχθη περίτρανα όλο το προηγούμενο διάστημα. Η αγωνιστική διάθεση, η επιμονή, η συστηματική παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών όπου και όποτε απαιτήθηκε, ήταν εκείνα τα στοιχεία που μας έφεραν ένα βήμα πριν το μεγάλο μας στόχο, τίποτα δε μας χαρίστηκε, αντιθέτως ξέρουμε πως το κατακτήσαμε. Καλούμε επίσης τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αφουγκραστούν την κοινωνία του Βύρωνα, ιδιαιτέρως του πιο ευαίσθητου τμήματος της, αυτού της μαθητιώσας νεολαίας, να προκρίνει τη μόνη λύση που εξασφαλίζει στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα σχολείο κόσμημα, σύγχρονο και ασφαλές, πρότυπο για όλο το Βύρωνα, ένα σχολείο όπως όλα τα σχολεία θα έπρεπε να είναι.

Οι υποχρεώσεις και οι δικές μας και του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τελειώνουν σήμερα. Οφείλουμε ο καθένας από το δικό το μετερίζι να διασφαλίσει την παράδοση του νέου σχολείου, σε χρονικό διάστημα εύλογο, όχι πέρα των δύο ετών. Ο τρόπος υπάρχει αρκεί να επιδειχθεί και η αντίστοιχη διάθεση. Άμεσα να δεσμευτούν οι απαραίτητοι πόροι και να εκκινήσουν οι σχετικές προμελέτες και μελέτες, πολλές εκ των οποίων υπάρχουν ήδη έτοιμες στην ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ). Μακριά από χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ που και σε καθυστερήσεις θα οδηγήσουν, αλλά και άλλα συμφέροντα τελικά εξυπηρετούν. Οι γονείς και τα παιδιά του σχολείου ήδη έχουν υποστεί σημαντική ταλαιπωρία, είναι σημαντικό να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, ώστε αυτή η ταλαιπωρία να είναι από δω και στο εξής η λιγότερη δυνατή. Έχουμε και στο Βύρωνα παραδείγματα (7ο Δημοτικό), που τα έργα αποπεράτωσης του νέου σχολείου ολοκληρώθηκαν εντός δύο ετών.

Σε όσους αρέσκονται να μιλούν με όρους επιλεξιμότητας έργων για χρηματοδότηση, τους λέμε πως εμείς επιλέξαμε...ΝΕΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

Απαιτούνται γενναίες και οριστικές αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς άλλα πισωγυρίσματα.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Βύρωνα

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα