Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία: Προσωπικό

10/31/2019

Αντιγράφουμε από την εισήγηση του Δημάρχου:

Η καθαριότητα στα σχολεία, εξυπηρετείται από τις μόνιμες καθαρίστριες, τις ορισμένου χρόνου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ενώ ενισχύεται και από την υπηρεσία του Δήμου όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Η φύλαξη εμφανίζει προβλήματα και καλύπτεται από τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας.

Με τέτοιους εργαζόμενους που είναι γενικών καθηκόντων εξυπηρετείται και το ολοήμερο στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Και η θέση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα:

Καλές οι διαπιστώσεις αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα που αντικειμενικά τα σχολεία μας αντιμετωπίζουν.

Καλή η χρηματοδότηση από το ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ, αλλά ας ρωτήσει το Υπουργείο και τα σχολεία, που απολαμβάνουν καθαρισμού μετά τη 1 το μεσημέρι και μόνο, γιατί αυτό προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η ουσιαστική λύση δεν βρίσκεται κάπου αλλού παρά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων. Η ανάγκη των παιδιών μας για ένα καθαρό σχολείο, δεν μετριέται με αίθουσες και τετραγωνικά μέτρα. Είναι κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας να αγαπήσει το παιδί το σχολείο του, και για να το αγαπήσει πρέπει να είναι πρώτα από όλα καθαρό!

Η ίδια ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις και στο βοηθητικό προσωπικό. Κανείς δεν αμφισβητεί βεβαίως πως όπου και οι διευθύνσεις των σχολείων συναίνεσαν το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας βοηθάει στη λειτουργία του ολοήμερου (ζέσταμα, σίτιση κλπ.). Είναι όμως μόνο αυτό το ολοήμερο σχολείο; Ποια η θέση της δημοτικής αρχής για τις υποδομές που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση των παιδιών? Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου με ποιων πολλές φορές τα χρήματα εξοπλίζονται ή ακόμη και διαμορφώνονται οι τραπεζαρίες των μαθητών; Πήγε έστω μία φορά κλιμάκιο της σχολικής επιτροπής ή της ΔΕΠ, αντιδήμαρχοι παιδείας, διευθύνσεις παιδείας να επιδιώξουν συνάντηση με εκπαιδευτικούς, με γονείς, να δουν με τα μάτια τους και να μάθουν υπό ποιες συνθήκες λειτουργούν τα ολοήμερα; Ποιο το κόστος εξοπλισμού και διαμόρφωσης, είναι άραγε τόσο απαγορευτικό που αφήνεται σε μεγάλο βαθμό στην διάθεση των γονέων να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μια ακόμη φορά; Για να μην μιλήσουμε για το εκπαιδευτικό κομμάτι της όλης διαδικασίας, τις καθυστερήσεις που κάθε χρόνο παρατηρούνται στον πλήρη καταρτισμό του προγράμματος λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η φύλαξη των σχολείων είναι αυτή τη στιγμή αποσπασματική και μόνος στις ώρες που λειτουργούν τα σχολεία. Λόγω και του ελλιπούς φωτισμού, είναι μια πραγματικότητα πως τα σχολεία μας αποτελούν τα βράδια χώρο συγκέντρωσης ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, αλλά και χώρους χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. Το κόστος των ζημιών που κάθε χρόνο διαπιστώνονται, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε πρόβλεψη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης, μακριά από ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης και εργολάβους, που λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος και που η πρακτική δείχνει ότι εν τέλει αποδεικνύονται ακριβότερη «λύση».