Δημοτικό Συμβούλιο για την Παιδεία: 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα

10/31/2019

Αντιγράφουμε από την εισήγηση του Δημάρχου:

Με επιτυχία αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο 4ο Δημοτικό.

  • Βρέθηκε ο χώρος, σε παραχώρηση της εκκλησίας, ανακατασκευάσθηκε με έκτακτη χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών με 500.000 ευρώ και σε χρόνο ρεκόρ παραδώσαμε ένα σύγχρονο σχολείο, όπου τα παιδιά πηγαίνουν με πούλμαν από την πλατεία Ταπητουργείου, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.
  • Ταυτόχρονα προχωρά η μελέτη ώστε να δημιουργηθεί στον υπάρχοντα χώρο, ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο, που να κρατήσει τα στοιχεία της ιστορικότητας αυτού του σχολείου σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και η θέση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα:

Σαν Ένωση Γονέων Βύρωνα ας μας επιτραπεί, να μην ξεχνάμε πως πριν 20 μήνες η διοίκηση του δήμου, στέκονταν έξω από το σχολείο προτρέποντας του γονείς να βάλουν τα παιδιά τους μέσα, κατηγορώντας τον τότε Σύλλογο γονέων και την Ένωση μας ως υποκινούμενους.

Ας μας επιτραπεί να μην ξεχνάμε πως η αταλάντευτη στάση γονέων και εκπαιδευτικών ήταν εκείνη ανάγκασε τη δημοτική αρχή σε στροφή 180 μοιρών από τις αρχικές της τοποθετήσεις. Ήταν το αγωνιστικό φρόνημα των γονιών εκείνο που οδήγησε σε αναδίπλωση τη δημοτική αρχή.

Ας μας επιτραπεί τέλος να μην ξεχνάμε και τα μαθηματικά που ξέρουμε, δεν αντιλαμβανόμαστε πως 20 μήνες μετά το κλείσιμο του σχολείου, η μελέτη προχωρά. Δηλαδή αν δεν προχωρούσε πόσοι μήνες θα είχαν περάσει; Πότε επιτέλους θα γίνει η ανάθεση του έργου στον ανάδοχο; Πότε θα ξεκινήσουν οι περιβόητες μελέτες για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη 195 ημερών για την παράδοση τους; Πότε θα ξεκινήσουν εργασίες ανέγερσης; Πρέπει κάποια στιγμή να δοθούν απαντήσεις, να τεθούν χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν. Με τους ρυθμούς που προχωρά η όλη διαδικασία, εκτίμηση μας είναι πως το νέο σχολείο θα δοθεί στους μαθητές, στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2023, 5 χρόνια μετά που έκλεισε!!

Και φυσικά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Ας αναλογιστούν οι παρατάξεις εκείνες που έθεταν για αρκετό καιρό ως κύριο το θέμα της διατήρησης της ιστορικότητας του κτηρίου, αν όλη αυτή η συζήτηση επέτεινε τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν, την ώρα που το κρίσιμο έπρεπε από την πρώτη να είναι η άμεση ανέγερση νέου, σύγχρονου και ασφαλούς διδακτηρίου.

Καλούμε τη δημοτική αρχή, να αντιληφθεί το ενδεχόμενο, και το έχουμε επανειλημμένα τονίσει σαν Ένωση, όλη αυτή η καθυστέρηση να θέτει σε κίνδυνο το σχολείο, την ύπαρξη του! Να παρθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα.