Δελτίο Τύπου: Σύσκεψη της Ένωσης Γονέων Βύρωνα στις 5/9/2020

09/06/2020

Με επιτυχία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στον προαύλιο χώρο των 6ου και 7ου δημοτικών σχολείων, ανοιχτή συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα.

Ακούστηκαν απόψεις και προβληματισμοί, με κυρίαρχο το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων και τα μέτρα που πάρθηκαν για την ασφάλεια των παιδιών μας ενόψει πανδημίας. Γονείς και εκπαιδευτικοί που παρευρέθηκαν και πήραν τον λόγο ανησυχούν για τις σοβαρές ελλείψεις τόσο στα μέτρα προστασίας όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού. Σίγουρα η ανησυχία και οι προβληματισμοί δεν αποτελούν παράγοντα ανασταλτικό των διεκδικήσεων των γονιών, αντιθέτως όλοι συμφωνήσαν στην συνέχεια του αγώνα για την ασφάλεια των παιδιών μας και των οικογενειών τους.

Αξίζει της επισήμανσης μας το γεγονός της παρουσίας στη σύσκεψη μας και γονέων μαθητών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών της περιοχής μας, με πρωτοβουλία των οποίων, και με την αμέριστη υποστήριξη της Ένωσης μας, το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί η συγκρότηση Συλλόγων Γονέων και στα σχολεία αυτών των βαθμίδων.

Η σύσκεψη μας αποφάσισε την κατάθεση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βύρωνα, ως ακολούθως:

Μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, για το άνοιγμα των σχολείων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 14 Σεπτέμβρη, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, εύλογα προκαλείται ανησυχία στους γονείς, σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε το παραμικρό μέτρο για τη μείωση των μαθητών ανά αίθουσα, αλλά αντίθετα σύμφωνα και με το Ν. 4692/2020 νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα αγνόησε τις προτάσεις του γονεικού κινήματος για δωρεάν διαγνωστικά τεστ, μείωση μαθητών, πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθαριστριών. Αντί αυτού το σχέδιο που παρουσίασε δεν περιλάμβανε άλλο παρά τη χρήση μάσκας και τα παγουρίνο. Στην ίδια κατεύθυνση και η δημοτική αρχή Βύρωνα λέει ευχαριστώ για το κονδύλι των 24.000 ευρώ για τους σχεδόν 6.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς της γειτονιάς μας και για τις 26 ολόκληρες καθαρίστριες για 19 σχολεία στο δήμο μας. Όχι μόνο λέει ευχαριστώ αλλά υλοποιεί κατά γράμμα τις αποφάσεις του υπουργείου με την δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών σε κοντέινερ.

Έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία απαιτούμε:

  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές κι ας αφήσει η Υπουργός Παιδείας τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη.
  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. Άμεσα, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να νοικιαστούν από το δήμο νέα προκειμένου να διαμορφωθούν σε σχολικές αίθουσες για την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων.
    Να εξεταστεί αν υπάρχουν κατάλληλα οικόπεδα στην ιδιοκτησία του κράτους, του δήμου ή άλλα προς αγορά ή ενοικίαση για την δημιουργία νέων αιθουσών.
  • Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κλπ.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.

Καλούμε τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων να υπογράψουν μαζικά το ψήφισμα. Να ενημερώσουν τους γονείς. Τα σχολεία μας πρέπει να ανοίξουν πληρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των παιδιών μας. Να οργανώσουν την πάλη τους για όσα έχουν πραγματικά ανάγκη, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.