Δελτίο Τύπου Ένωσης Γονέων Βύρωνα: ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΗΧΗΡΟ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

11/24/2023

Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν την οδύνη μας για τον άδικο και αδόκητο θάνατο της νεαρής έφηβης από την γειτονιά του Βύρωνα. Με αυτή την επιστολή εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους και ευχόμαστε δύναμη ψυχική και σωματική για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που δημιουργεί η απώλεια της.

Φαινόμενα παραβατικότητας, βίας & χρήσης ουσιών παρατηρούνται με αυξανόμενο ρυθμό τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία μας ευρύτερα αλλά έχουν ισχυρή διείσδυση πλέον και στα σχολεία. Αρκεί κάποιος να κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο και θα γίνει γνώστης τέτοιων φαινομένων και στην περιοχή του Βύρωνα και των γύρω περιοχών. Έφηβοι που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά εντός και γύρω από τα σχολικά κτήρια. Ουσίες να διακινούνται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Ο θάνατος της 16χρονης έφηβης μας γέμισε οδύνη αλλά δυστυχώς δεν μας ξάφνιασε.

Ζητούμε ενίσχυση των δράσεων πρόληψης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενίσχυση ρόλων πρόληψης εντός των σχολικών μονάδων.
  • Θεσμοθέτηση & υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της βίας, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της παραβατικότητας.
  • Ενεργοποίηση των μονάδων πρόληψης της βίας με διευρυμένους ρόλους εντός της σχολικής μονάδας με συμμετοχή εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων.
  • Ειδική διαχείριση των παιδιών με παραβατική συμπεριφορά μέσω συμβουλευτικής και εναλλακτικών προγραμμάτων αγωγής.
  • Αξιοποίηση των γονιών & των εκπροσώπων τους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
  • Σχεδιασμό προγραμμάτων επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, της χρήσης ουσιών & της παραβατικότητας.
  • Θεσμοθέτηση υπηρεσίας εκπαιδευτικής ψυχολογίας & ενίσχυση προγραμμάτων σχολικής διαμεσολάβησης.

Είναι επίσης η ευκαιρία να στείλουμε ένα ακόμη μήνυμα τόσο στην τοπική μας κοινωνία, όσο και ευρύτερα, σχετικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, αλλά και την ανάγκη στήριξης των ατόμων και των οικογενειών τους. Και ενώ η ανάγκη στήριξης των νέων μεγαλώνει, το κράτος επιλέγει τον δρόμο της διάλυσης των δομών απεξάρτησης αντί της ενίσχυσης τους. Η διάκριση των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά», απενοχοποιεί τη χρήση τους στη συνείδηση της νεολαίας μας.

Με αυτή την ανοιχτή μας επιστολή, δηλώνουμε τη διαχρονική μας στήριξη σε αντιναρκωτικές εκδηλώσεις και επιθυμούμε να κρατήσουμε την κοινωνία σε εγρήγορση απέναντι στο φαινόμενο των εξαρτήσεων που απειλεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και κυρίως τους νέους.

Στηρίζουμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Ε.ΣΥ.Ν Βύρωνα το Σάββατο στις 11.00 στην είσοδο της αγοράς του Βύρωνα (Ιθώμης & Κύπρου) και κοινοποιούμε τη σχετική ανακοίνωση. Καθώς επίσης καλούμε όλη τη σχολική κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Τα φαινόμενα χρήσης ουσιών, βίας και παραβατικότητας δεν αφορούν μόνο την κάθε οικογένεια αλλά κυρίαρχα το σχολείο και την κοινωνία ευρύτερα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΗΧΗΡΟ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ