Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 4ο Δημοτικό σχολείο

03/25/2018

Ο δήμος Βύρωνα από την Παρασκευή το μεσημέρι, και πριν ακόμη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του σχολείου από αύριο Δευτέρα, βασιζόμενος στην άρση της αχρησίας που κοινοποιήθηκε από την πολεοδομία, αποκρύπτοντας ότι στο ίδιο έγγραφο, εμφατικά σημειώνεται ότι το κτίριο εξακολουθεί να είναι χαρακτηρισμένο επικίνδυνο. Και στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να απαξιώσει όλες τις στατικές μελέτες και τεχνικές εκθέσεις ετών, και να εμφανίσει ως θέσφατο τις δικές της εκτιμήσεις και την πρόσφατη υπογραφή μηχανικού της τεχνικής υπηρεσίας, ο οποίος είτε κρύβοταν προχτές, είτε τον έκρυβαν, αφού καταλαβαίνουμε τη δυσκολία τους να εξηγήσουν την αλλαγή της άποψης του ανάλογα με το έτος, και αν είναι μονό ή ζυγό!!

Οι γονείς του 4ου Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος τους, η Ένωση Γονέων με την Ομοσπονδία Γονέων, οι δάσκαλοι με το Σύλλογο τους «Ρόζα Ιμβριώτη», με τις τοποθετήσεις τους έδωσαν εκκωφαντικές τις απαντήσεις τους, ανέδειξαν το ζήτημα σε όλες τους τις διαστάσεις, απαίτησαν από το δημοτικό συμβούλιο νέο σχολείο, άμεση λήψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ασφαλούς μετεγκατάστασης των μαθητών με χρονικό ορίζοντα δύο ετών και μέχρι την ολοκλήρωση της ανέγερσης του σχολείου.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής καθώς και οποιουδήποτε άλλου, να διχάσει τους γονείς, ωθώντας τους να πάρουν αυτοί την απόφαση αν θα ανοίξει το σχολείο τη Δευτέρα. Ας λειτουργήσει επιτέλους η δημοτική αρχή ως τέτοια, ως αρχή του τόπου που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον των δημοτών και την ασφάλεια των μαθητών. Απαιτούμε να πάρει απόφαση σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, όπως και ο Σύλλογος των γονέων ζήτησε, για παύση εργασιών του σχολείου για την επόμενη μία εβδομάδα, με ταυτόχρονη εκπόνηση σχεδίου απασχόλησης των παιδιών για 5 ημέρες από τις υπηρεσίες του δήμου και την ίδια ώρα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των μαθητών.

Σε συνθήκες απαξίωσης της παιδείας και κλιμακούμενης υποχρηματοδότησης της, τη στιγμή που με νόμους (Καλλικράτης) οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων έχουν επιφορτιστεί την συντήρηση και λειτουργία των σχολικών κτιρίων, χωρίς να είναι επαρκώς στελεχωμένες και στην ουσία αδύναμες να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους, περιμένουμε από το δήμο Βύρωνα, όχι μοιρολατρικά να κάνει διαπιστώσεις, όχι να συγκαλύψει αλλά να αποκαλύψει τις αιτίες της αδυναμίας των υπηρεσιών του, και τελικά να συμπλεύσει με τους γονείς του Βύρωνα. Ο δήμος Βύρωνα έχει υποχρέωση να προστατέψει τους δημότες του. Να επιδείξει την απαιτούμενη πυγμή και να σταθεί στο πλευρό των γονέων στο δίκαιο αίτημα τους για νεό σχολείο.

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα σε κάθε περίπτωση θα συνδράμει την όποια προσπάθεια εφόσον αυτή είναι στην κατεύθυνση των αιτημάτων των γονέων του σχολείου.

Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια απομόνωσης της Ένωσης Γονέων Βύρωνα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσπαθήσει να κρύψει τη αδυναμία του και την ανικανότητα του, πίσω από έωλες κατηγορίες περί κομματικής υποκίνησης της Ένωσης και των μελών συλλόγων της. Οι γονείς μας γνωρίζουν πια και εμάς και τα κίνητρα μας. Όσα κι αν μας προσάψουν δε θα βρουν άλλοθι στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία τους και τις μεγάλες ευθύνες τους.

Καλούμε τους γονείς του σχολείου να συνεχίσουν να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη το Σύλλογο τους και την Ένωση μας. Να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάγκη των παιδιών τους για νέο σύγχρονο σχολείο. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες με την αντικειμενική διατάραξη του οικογενειακού τους προγραμματισμού, όμως η ασφάλεια των παιδιών μας αξίζει κάθε θυσία.

Καλούμε το δήμο Βύρωνα άμεσα να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ και να πάρει αποφάσεις στον άξονα των αιτημάτων των γονέων του σχολείου για ανέγερση νέου σχολείου και την μεταφορά των μαθητών σε ασφαλή χώρο χωρίς βάρδιες και χωρίς κατακερματισμό των μαθητών σε άλλα σχολεία.