Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων.

06/01/2020

«Ότι και αν εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή, ότι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους»

Τάδε έφη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης κ. Τσίοδρας, για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπερ και εγένετο.

Δύο και πλέον μήνες είχε μπροστά της η Κυβέρνηση για να σχεδιάσει την επαναλειτουργία των σχολείων ελέω κορονοιού, αλλά φάνηκε εξαρχής και ξεκάθαρα ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες της. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι Κυβέρνηση και Υπουργείο θα λάμβαναν υπόψιν τους τα προβλήματα που αναδείχτηκαν με το άνοιγμα Γυμνασίων -Λυκείων (τετραγωνικά αιθουσών, καθαρίστριες λάστιχο κλπ) και ήρθαν να προστεθούν στις χρόνιες ελλείψεις των προηγούμενων ετών, εκείνοι συνέχισαν στην ίδια ρότα.

Η επικίνδυνη λογική της ατομικής ευθύνης καλά κρατεί. Αφού δεν ψέλλισαν κουβέντα για την πρόσληψη μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας , αφού δεν βρήκαν δύο λόγια να πουν για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αφού ο τεχνολογικός εξοπλισμός των μαθητών αποτελεί ευθύνη δωρητών και χορηγών, αφού τσαλαπατήθηκε η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών, και η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης πήγε περίπατο, τώρα ρίχνουν το μπαλάκι στους γονείς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να αποφασίσουν αν θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο ή όχι.

Κυβέρνηση και Υπουργείο καλλιεργούν την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, προωθούν την αντιδραστική λογική ότι «δεν τρέχει τίποτα άμα χάσουμε και έναν δύο μήνες μάθημα, αφού δεν βαθμολογούνται ή δεν δίνουν εξετάσεις».

Στον Δήμο μας, έγκαιρα η Ένωση Γονέων είχε χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού για το τι μέλλει γενέσθαι όταν θα ανοίξουν και οι δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σαφείς απαντήσεις δεν λάβαμε ποτέ. Η Δημοτική Αρχή μας συνιστούσε ψυχραιμία και πως όταν θα έρθει η ώρα, τα θέματα θα τα δούμε . Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εντάθηκε ακόμα περισσότερο .

Φτάσαμε λοιπόν στο και πέντε και το μόνο σίγουρο είναι ότι τις πρώτες μέρες της επανέναρξης των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας, το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας δεν θα επαρκεί. Θα πρέπει να περιμένουμε την πρόσληψη καθαριστριών δίμηνης διάρκειας, ο οποίος θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και βλέπουμε. Όσο για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, αυτός αγνοείται.

Καλούμε γονείς και Συλλόγους Γονέων να μην επαναπαυθούν στα εύκολα λόγια και τις υποσχέσεις που μοιράζονται δεξιά και αριστερά. Να έχουμε όλοι τον νου μας στους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες ανοίγουν οι σχολικές μονάδες. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, πολύ δε περισσότερο που τον Σεπτέμβρη τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, για όλα τα παιδιά, με αναπλήρωση όλης της χαμένης ύλης, με όλο το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, με καθαρίστριες, με όλους τους εκπαιδευτικούς στην θέση τους από την πρώτη μέρα.