ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

09/13/2019

Είναι γνωστό ότι στις 2 Σεπτέμβρη ξεκίνησε η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και όπως κάθε χρονιά, χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν αποκλειστεί. Χιλιάδες νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά βρίσκονται και φέτος σε απόγνωση, καθώς δεν εξασφάλισαν μια θέση στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι θα «αφαιμαχθούν» οικονομικά, προκειμένου να φιλοξενηθεί το παιδί τους σε έναν ιδιωτικό σταθμό, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ για να μπορέσουν να πάνε οι ίδιοι για δουλειά.

Και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, χωρίς να δημιουργήσουν σύγχρονους, δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα φιλοξενούν όλα τα παιδιά, χωρίς να δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για υποδομές, εξοπλισμό, σίτιση κ.λπ. ανέξοδα παραμυθιάζει τον κόσμο ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός! Μπορεί φέτος να δόθηκαν 155.000 «κουπόνια» (voucher) του προγράμματος ΕΣΠΑ για τους δικαιούχους αλλά οι τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα, σε όλο το φάσμα της Προσχολικής Αγωγής, δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι παιδικοί σταθμοί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, υποβαθμισμένοι, με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.

Στον Δήμο μας, οι υπάρχουσες δημοτικές δομές μπορούν να φιλοξενήσουν 482 νήπια και 132 βρέφη. Οι επανεγγραφές βρεφών και νηπίων ανήλθαν σε 353 και 35 αντίστοιχα, ενώ οι αιτήσεις που έγινα ήταν για 208 νήπια και 132 βρέφη αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν έξω, μέχρι και σήμερα, σχεδόν 120 νήπια και βρέφη. Παράλληλα η ιδιωτική πρωτοβουλία καλά κρατεί, μιας και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου μας φιλοξενούνται επιπλέον 138 νήπια και βρέφη.

Η Δημοτική Αρχή για 5η συνεχόμενη χρονιά δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Στον αντίποδα έβαλε και επιπλέον εμπόδια αποκλείοντας κατηγορίες γονέων όπως τις οικογένειες των ελευθέρων επαγγελματιών όπου ζητούσαν ασφαλιστική ενημερότητα ως απαραίτητο δικαιολογητικό. Την ώρα που η κρίση έχει πλήξει τις οικογένειές τους και κυνηγάνε τις 120 δόσεις για να σωθούν. Δικαίωμα αίτησης δεν είχαν επίσης όσοι εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, με το σκεπτικό ότι μπορούν να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι, αντιμετωπίζοντας την προσχολική αγωγή ως θέση parking! Μπορεί η δημοτική αρχή να κάνει τα στραβά μάτια στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό δίκτυο στο Βύρωνα, αλλά εμείς ως γονείς είμαστε εδώ, για να τους τα «υπενθυμίζουμε» και να διεκδικούμε την άμεση λύση τους.

Καλούμε όλους τους γονείς που τα παιδιά τους έμειναν εκτός αλλά και τους γονείς που τα παιδιά τους βρήκαν τελικά μια θέση, να μην βολευτούν με αυτήν την κατάσταση. Να απαιτήσουν την σύγχρονη οργάνωση και τον σχεδιασμό της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και με ανάλογες υποδομές.

Δηλαδή, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο με τους αναγκαίους χώρους και τα απαραίτητα υλικά, πλήρως στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά. Και φυσικά, για να εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο της η προσχολική αγωγή και φροντίδα, πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς τροφεία και voucher με ημερομηνία λήξης. Σε κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι και την ξεκούραση των παιδιών, τη σίτιση για όλα μέσα στις δομές, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την δημοτική αρχή να πάρει μέτρα και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια κονδύλια για την ανέγερση των βρεφονηπιακών σταθμών που χρειάζονται, στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό.

Παράλληλα, άμεσα, αφού από το 2021 εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον δήμο μας, η Δημοτική Αρχή οφείλει να διεκδικήσει τους κατάλληλους χώρους και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, έτσι ώστε όλα τα νήπιά από 4-6 ετών να βρίσκουν τη θέση τους σε σύγχρονα νηπιαγωγεία.